Overzicht thema “Gezondheid” – Zuiderkempen

Huisdokter

Kies een vaste huisarts voor jezelf en je gezin. Als je ziek bent, kan je huisarts je meestal helpen. Als hij dat niet kan, stuurt hij je naar een specialist of naar het ziekenhuis. Wil je naar een ziekenhuis, psychiatrische instelling of ontwenningskliniek? Ga dan eerst naar je huisarts voor een verwijsbrief. Dan gaat de opname sneller. De huisarts kan je Globaal Medisch Dossier (GMD) bijhouden. Zo blijft hij altijd op de hoogte van je gezondheid en van alle behandelingen die je krijgt. Je moet daar eerst toestemming voor geven. Als je een GMD hebt, krijg je meer geld terug van je ziekenfonds. Daardoor wordt het dus goedkoper om naar de dokter of het ziekenhuis te gaan.

Wachtpost

Indien je  in het weekend of op een feestdag een dringend medisch probleem hebt, kan je bellen naar het nummer 014 22 22 00. Vervolgens krijgt u een afspraak in de wachtpost van Geel.

Indien je op een avond van een weekdag ziek bent, bel je best de dokter van wacht.

  • Geel: 014/58 94 00
  • Oosterlo en Zammel: 014/548383
Drugsverslaving
  • Dienst Gelijke Kansen: Tim Cools biedt gespreksondersteuning aan rond gebruik en verslaving, voor zowel gebruikers als context. Er wordt eerst gezocht naar motivatie om het probleem via gespreksondersteuning aan te pakken. (0498/171421, tim.cools@geel.be)
  • MSOC: Het Medisch Sociaal Opvang Centrum biedt medische, psychologische en sociale ondersteuning aan gebruikers van illegale drugs die het gevoel hebben nergens anders meer terecht te kunnen voor hulp. Zowel minderjarigen als meerderjarigen kunnen terecht bij het MSOC. Ook personen uit de omgeving van de gebruiker kunnen betrokken worden bij begeleidingen maar worden niet apart begeleid.
Alcoholverslaving
  • AA is een zelfhulpgroep voor mensen met een drankprobleem. Het is vaak moeilijk om tegen een alcoholverslaving te vechten. Wie steun wil van anderen, kan hier zijn ervaring, kracht en hoop met anderen delen. Wil je meer informatie? Dan kan je terecht bij het algemene nummer 03/2391415 of het algemeen e-mailadres info@aavlaanderen.org
  • CGG De Kempen biedt ambulante zorg aan personen of hun omgeving m.b.t. ernstige geestelijke gezondheidsproblemen. Ambulante zorg betekent dat cliënten niet worden opgenomen in onze voorziening maar de zorg aangeboden krijgen terwijl ze verder verblijven in hun normale leefsituatie. Er zijn meerdere locaties en verschillende teams voor jongeren, volwassenen en ouderen.
Ziekenfonds

Word lid van een ziekenfonds. Als je naar de dokter moet, betaalt het ziekenfonds het grootste deel van je kosten terug. Ze doet dat enkel voor haar leden. Elk ziekenfonds heeft ook een sociale dienst. Daar krijg je info en advies over mogelijke hulp, huisvesting, persoonlijke problemen, enzovoort.

Hoe word je lid van een ziekenfonds? Kies zelf je ziekenfonds en ga er langs. Neem je identiteitskaart mee. Heb je die niet? Neem dan een ander officieel papier mee om aan te tonen wie je bent. Was je vroeger al lid? En heb je daar nog papieren van? Neem die dan ook mee.

Lukt het niet om lid te worden van een ziekenfonds? Ga naar je lokale Sociaal Huis, zij zoeken een oplossing. Heb je geen papieren? Ga dan voor een ‘medische waarborg’ naar het OCMW. Zij onderzoeken of je er recht op hebt.

G-care

Het rapport Sociale barometer Geel vestigde de aandacht op betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg voor mensen in kansarmoede. Het project ‘G-Care’ heeft als doel de wisselwerking tussen de OCMW’s en de artsen te versterken. Tegelijk gingen de stad Geel en het AZ Sint-Dimpna een overeenkomst aan om bepaalde supplementen en remgelden niet aan te rekenen aan mensen met een leefloon of in budgetbegeleiding.

Meer weten? Kristel.milis@geel.be

vzw ArmenTeKort

ArmenTeKort is een armoedebestrijdingsproject dat opgeleide vrijwilligers koppelt aan een persoon in kansarmoede voor een tweejarig traject dat gericht is op eigenwaarde- en sociale netwerkversterking.

More Posts


Laat een antwoord achter

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>