Is er steeds meer ongelijkheid?

Het thema ongelijkheid lokt heel veel discussie uit. Sommigen beweren dat de ongelijkheid steeds meer zal toenemen. Anderen zeggen dan weer dat er nog nooit zo weinig ongelijkheid geweest is. Hoe zit dat nu?

Ten eerste moeten we opmerken dat ‘ongelijkheid’ een heel breed begrip is. Inkomensongelijkheid en ongelijke kansen zijn bijvoorbeeld twee verschillende zaken. Het eerste heeft te maken met arbeid en loon, en het tweede heeft meer te maken met maatschappelijke factoren, zoals afkomst, geslacht en opleiding. In de discussie rond ongelijkheid, gaat het vaak over inkomensongelijkheid. De vraag is kan dan ook als volgt gesteld worden: ‘wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter of kleiner?’

Hoewel dit een eenvoudige vraag is, is het moeilijk een eenduidig antwoord erop te geven. Het antwoord hangt namelijk van verschillende factoren af. Meten we bijvoorbeeld de ongelijkheid tussen alle rijken en alle armen op deze wereld? Of, bekijken we de kloof eerder per land, of regionaal? Meer nog, wat maakt iemand ‘rijk’, en wat maakt iemand ‘arm’? Een andere moeilijkheid is dan weer om het kapitaal van de bevolking meten. Kortom, er zijn veel factoren die in rekening moeten gebracht worden om deze vraag te kunnen beantwoorden.

Een eenduidige antwoord geven op de vraag of ongelijkheid dan wel stijgt of daalt, is dus niet eenvoudig. Veel hangt af van de theoretische insteek en de beschikbare data. Wel staat vast dat er nog steeds veel ongelijkheid bestaat en dat dit een probleem is dat aangepakt dient te worden. Waar er grotere economische ongelijkheid bestaat, zijn er ook meer socio-economische problemen zoals misdaden, gezondheidsproblemen en analfabetisme.

———————————————————————————————-

Meer weten?

In zijn Ted Talk gaat Richard Wilkinson dieper in op de impact van ongelijkheid op de samenleving. 

 

Vera Tylzanowski

Vera is freelance schrijfster en lesgeefster Nederlands. Daarnaast is ze ook werkzaam geweest bij de Royal Bank of Schotland als analyste.

More Posts


Laat een antwoord achter

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>