“Nee” zeggen op een verbindende manier

Kanszoekende buddy’s (mensen in (kans)armoede) zullen een aantal vragen, verwachtingen of eisen stellen die tegen jouw grenzen ingaan. Belangrijk is niet over je heen te laten lopen.

Vaak hebben we de neiging ja te zeggen omdat we een ‘nee’ zo moeilijk over de lippen krijgen. Veel mensen doen dit. Uit angst, onzekerheid, schuldgevoel of omwille van de relatie met de persoon. En wat is het gevolg? Je komt in de knoop met jezelf, bent opgezadeld met iets wat je helemaal niet wilt. Je houdt uiteindelijk ook de ander voor de gek omdat je niet oprecht bent in je bedoelingen. Je hebt bijgevolg het gevoel dat anderen teveel je leven bepalen. Nee zeggen tegen je buddy zal kracht vragen. Als dat niet lukt, word je boos op jezelf en op de ander.

Nee zeggen kan dus heel bevrijdend werken voor jezelf én voor de anderen. Er is immers niets mis met eens wat meer op te komen voor jezelf. Mensen zullen jou waarderen als een persoon met een eigen mening. Nee zeggen op een verbindende manier kan door volgende stappen te volgen:

[timeline animation=””][timeline_item line1=”1.” line2=”” title=”Doe je mededeling”]

Doe na een korte inleiding je mededeling. Bijvoorbeeld: ‘Het spijt me, maar ik leen je die som geld niet’. Draai niet om deze boodschap heen en probeer deze niet te verhullen of te verzachten.

[/timeline_item][timeline_item line1=”2.” line2=”” title=”Toon begrip voor iemands emotionele reactie”]

Je buddy zal naar alle waarschijnlijkheid in het begin emotioneel reageren. Verwacht dus niet dat iemand je ‘nee-mededeling’ zomaar accepteert, maar ga je besluit in het begin nog niet verdedigen. In een emotionele fase is dit niet het beste idee. Stel dat je kan begrijpen dat iemand bijvoorbeeld teleurgesteld is en herhaal je boodschap. Door onder woorden te brengen wat de ander vindt en voelt zal hij stoom afblazen. Blijf daarnaast wel bij je punt. Bijvoorbeeld: ‘Ik begrijp dat je vindt dat ik verschrikkelijk overdrijf, maar, het spijt me, ik leen je dat geld niet’.

[/timeline_item][timeline_item line1=”3.” line2=”” title=”Leg uit waarom je ‘nee’ zegt”]

Na een emotioneel getinte fase ga je verder met de rationele fase. Je kan bijvoorbeeld met je buddy overleggen of er een andere oplossing mogelijk is en wat meer vertellen waarom je nee zegt.

[/timeline_item][timeline_item line1=”4. ” line2=”” title=”Probeer het gesprek op een constructieve manier af te ronden”]

– Je buddy begrijpt nu pas waarom je iets weigerde: iemand ziet in dat het verzoek onredelijk is.

– De kanszoekende buddy vindt jouw weigering een persoonlijke afwijzing. Ook al is dit niet de bedoeling, sommige kunnen er toch een grote persoonlijke betekenis aan hechten. Daar is dan op dat moment niet veel aan te veranderen. Later kan je er misschien op terug komen en is er wellicht verder over te spreken.

– Je bent het op dit moment niet met elkaar eens, dat kan en dat mag. Maar nu is het ten minste duidelijk. Probeer even goede vrienden te blijven en de verstandhouding niet op te blazen.

[/timeline_item][/timeline]