Overzicht thema “Slapen en opvang”

Heb je geen bed om te slapen? Ga dan naar een opvangcentrum. Meld je tijdig aan.
Elk centrum is verschillend. Er zijn er voor mannen, vrouwen of jongeren. Je betaalt altijd een dagprijs. Je krijgt minstens een bed en maaltijden. Als je niet kan betalen, neemt het opvangcentrum contact met je OCMW. Vaak is er een wachtlijst en moet de aanmelding telefonisch gebeuren. Meestal heb je eerst een gesprek. Dan krijg je wat uitleg rond het centrum en de praktische afspraken, of er plaats is en hoelang je er kan blijven. De verblijfscentra bieden een tijdelijk verblijf aan in combinatie met een persoonlijke begeleiding. In het centrum huur je een kamer terwijl je met een persoonlijke begeleider werkt rond toekomstgerichte thema’s (inkomen, woonst, enz.) In het verblijfscentrum gelden eenvoudige afspraken en huisregels (zoals ‘s avonds op tijd binnen zijn).

Om jezelf aan te melden voor bepaalde verblijfscentra kan je contact opnemen met de Centrale Dispatch (03 292 30 40). Ze helpen je verder met al je vragen rond opvang.

Nachtopvang
 • Nachtopvang De Biekorf – Volwassen mannen en vrouwen (geen kinderen) kunnen hier (apart) slapen. De opvang is bedoeld voor mensen met een verslavings- en/of een psychisch probleem. Wie onverwacht dakloos wordt (bv in het weekend) kan zich om 20 uur aanmelden. Zorg dat je op tijd bent, anders zijn de bedden misschien volzet. Wie al lang dakloos is, doet best eerst een aanvraag. Ga naar het OCMW, ga eens langs bij dagcentrum de Vaart of het Outreach team. Zij bellen samen met jou en doen een aanvraag. Overdag kan je niet in de Biekorf terecht. Er zijn 50 bedden verdeeld over 2-persoonskamers en enkele 3-persoonskamers. Je betaalt 2,5 euro per nacht.
 • Winterwerking Victor 4&5 biedt bijkomende nachtopvang (tussen 20u en 9u) van 1 december tot en met 31 maart. Er is een shelter voor acute daklozen (tot 60 bedden) en één voor personen zonder verblijfsrecht (tot 90 bedden). Naast een bed voor de nacht is er eten en drinken voorzien en tevens aandacht voor toekomstoriëntatie en verwijzing naar passende hulp- en dienstverlening. 
Verblijfscentra
 • De Passant is een verblijfscentrum voor dak- & thuisloze, volwassen mannen. Cliënten moeten bereid zijn om tijdens het verblijf begeleiding te aanvaarden. Het centrum beschikt over 38 individuele kamers. Er worden dagelijks 3 maaltijden voorzien. Het sanitair is gemeenschappelijk.
 • De Plataan verzorgt opvang en begeleiding aan 60 dak- & thuisloze, volwassen mannen, met een bijzondere aandacht voor de groep van chronisch thuislozen. Cliënten moeten bereid zijn om tijdens het verblijf begeleiding (intern of door een externe dienst) te aanvaarden.
 • De Linde heeft plaats voor 15 mannen die ouder zijn dan 35 jaar. Eventueel met kinderen, indien er plaats is in de leefgroep. Er is de mogelijkheid tot opname met elektronisch toezicht. Er ligt een grote nadruk op het gemeenschapsleven. Men hanteert een drugs- & alcoholvrij beleid. Kamers zonder TV- en internetaansluiting. Deze vind je in de gemeenschappelijke ruimte. Na 1 week verblijf krijg je een sleutel.
 • In Sint Andries zijn enkel volwassen mannen welkom. Er zijn 12 1-persoonskamers.
 • Het Alternatief biedt integrale (woon)begeleiding aan maatschappelijk kwetsbare jongeren met problematisch druggebruik.
 • Taalfabet BorsbeekResidentieel opvangcentrum voor jongvolwassenen (18-25 jaar) met 9 opvangplaatsen. Middellange verblijfsduur (4 tot 6 maanden).
 • Taalfabet Wommelgem. Studiowerking met 10 opvangplaatsen.
 • Het Begeleidingshuis richt zich op vrouwen en gezinnen al dan niet met kinderen. Er zijn twee modules. De interne module staat voor intensieve begeleiding binnen een residentiële opvang in leefgroep of op studio. In de externe module verblijven cliënten tijdelijk op een studio. De hulpverlening wordt opgenomen door een externe dienst. 
 • Verblijfscentrum Ohana biedt gezinsgerichte opvang en begeleiding voor thuisloze vrouwen in een noodsituatie, al dan niet met kinderen.
 • Asmodee (opvangcentrum Payoke). De organisatie Payoke strijdt tegen het verhandelen en uitbuiten van mensen met eerstelijnsopvang, begeleiding en bescherming van slachtoffers. Er is plaats voor 12 vrouwen (je moet door het parket erkend zijn als slachtoffer mensenhandel). Voor de opvang van mannen is er samenwerking met verblijfcentra De Passant & De Plataan. Je krijgt er juridische ondersteuning of residentiële opvang met administratieve, psychosociale en ambulante begeleiding.
 • Het Zijhuis biedt opvang en intensieve begeleiding voor thuisloze vrouwen, al dan niet vergezeld van hun kinderen. De Passage biedt opvang aan thuisloze vrouwen, koppels en gezinnen, die door een externe ambulante dienst begeleid worden. Hier is ook mogelijkheid tot onmiddellijke opvang voor één tot drie noodnachten in een veilige omgeving, enkel in het kader van een opstartende of lopende begeleiding. Een noodnacht wordt pas ter beschikking gesteld als alle andere mogelijkheden voor het vinden van een slaapplaats zijn uitgeput.
Goedkope hotels of jeugdherbergen
Avatar

vzw ArmenTeKort

ArmenTeKort is een armoedebestrijdingsproject dat opgeleide vrijwilligers koppelt aan een persoon in kansarmoede voor een tweejarig traject dat gericht is op eigenwaarde- en sociale netwerkversterking.

More Posts


Avatar

Laat een antwoord achter

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>