Samenlevingsopbouw Antwerpen stad

Samenlevingsopbouw Antwerpen stad

Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw werkt samen met mensen in maatschappelijk kwetsbare posities, zoals mensen in armoede, mensen die niet vlot Nederlands spreken, alleenstaanden, mensen met een psychische kwetsbaarheid of kortgeschoolde langdurig werkzoekenden.

Door samen te praten en te werken nemen mensen opnieuw greep op hun leven en hun omgeving. Mensen in een kwetsbare positie zijn actief in activiteiten van Samenlevingsopbouw. Ze gaan aan de slag met opbouwwerkers in buurtwerken en projecten. Ook mensen die het minder moeilijk hebben nemen deel aan activiteiten of zetten zich in als vrijwilliger.

Samen zoeken ze naar de systemen die uitsluiting veroorzaken. Ze bouwen aan innoverende manieren om het ‘anders’ aan te pakken. Ze zetten beleidsmakers aan om mee te werken en uitdrukkelijk te kiezen voor armoedebestrijding, solidariteit en herverdeling. Want iedereen wint bij sociaal beleid.

Buurtwerk en projecten

In een buurtwerk is iedereen welkom. Je kan er terecht voor een koffie of een praatje. Er is een luisterend oor voor je vraag. Je kan er deelnemen aan activiteiten zoals samen koken, tuinieren, Nederlands oefenen of uitstappen. Heb je zin om je in te zetten voor je buurt en je buren? In een buurtwerk zijn er veel vrijwilligers actief. Misschien is er wel een vrijwilligerstaak bij die bij jou past. Kom langs in één van de vier Antwerpse buurtwerken, we ontvangen je graag!

Onderstaand filmpje geeft een sfeerbeeld van de buurtwerken.

Activiteiten

Je hoeft je nooit meer te vervelen of alleen thuis te zitten. In de Antwerpse buurtwerken en stadsprojecten is er altijd wel iets te doen.

koffie-formulieren-01-300x214
 

Koffie & formulieren. Soms weet je niet meer wat je moet doen met brieven en formulieren. En weet niemand in je omgeving raad. Kom dan gratis, en zonder afspraak langs in één van de buurtwerken. Kijk op de website voor de juiste uren. 
Budgetgidsen_logo-300x298 
Budgetgidsen helpen je met geld en administratie. Een vrijwilliger bekijkt samen met jou hoe je je inkomen kan verhogen en je uitgaven verlagen. Kom langs in buurtwerk Oud-Borgerhout of Deurne-Noord. 
2spraak-300x214 
Bij 2-spraak praat je met 2 om nieuwe mensen te leren kennen, elkaars verhaal te horen, Nederlands te oefenen of iemand te helpen beter Nederlands te spreken. 2-spraak werkt vanuit de buurtwerken Antwerpen-Noord en Deurne-Noord, je kan hiervoor ook terecht in buurtwerk ’t Pleintje in Deurne-Zuid. 

samen-koken-en-eten-300x214
 

 Samen koken en eten. Uit eten in een buurtwerking is vaak heel voordelig en gezellig. Er staan steeds vrijwilligers achter de potten, dus als je zin hebt om mee te helpen dan kan dat ook. Kom langs en schuif mee aan tafel! Kijk op de website voor de agenda van de verschillende buurtwerken. 

samentuinen-300x214

Samen tuinen. Groenten kweken in de stad. Onmogelijk? Het kan in de samentuinen van Samenlevingsopbouw in Antwerpen-Noord en op het Kiel. Kom eens een kijkje nemen. Misschien is het wel iets voor jou. 

koffie-thee-een-babbel-300x214 

Koffie, thee en een babbel. Gewoon ergens bij jou in de buurt binnenlopen om iets te drinken aan voordelige prijs of een praatje te maken. Vrijwilligers staan achter de toog en bedienen je graag.

vzw ArmenTeKort

ArmenTeKort is een armoedebestrijdingsproject dat opgeleide vrijwilligers koppelt aan een persoon in kansarmoede voor een tweejarig traject dat gericht is op eigenwaarde- en sociale netwerkversterking.

More Posts