Overzicht thema “Slapen en opvang”

Geen bed om te slapen? Ga dan naar een opvangcentrum. Meld je wel tijdig aan.

Elk opvangcentrum is verschillend. Er zijn er voor mannen, vrouwen of jongeren. Je betaalt altijd een dagprijs. Hiervoor krijg je een bed en maaltijden. Als je niet kan betalen, neemt het opvangcentrum van het CAW contact met je OCMW.

Vaak is er een wachtlijst en gebeurt de aanmelding telefonisch. Meestal heb je eerst een gesprek: over het centrum, de praktische afspraken, hoelang je er kan blijven en of er plaats is. De centra bieden een tijdelijk verblijf en geven persoonlijke begeleiding. Zo werk je met je begeleider rond thema’s als inkomen. 

Om jezelf aan te melden voor bepaalde verblijfscentra kan je contact opnemen met de Centrale Dispatch (03 432 88 50). Ze helpen je verder met al je vragen rond opvang. In de regio Mechelen, Lier en Boom kan je op nummer 015 695 695 24u/24u een hulpverlener bereiken. Naar aanleiding van dit crisisgesprek kan korte opvang geboden worden. 

Nachtopvang
  • Nachtopvang De Biekorf – Volwassen mannen en vrouwen (geen kinderen) kunnen hier (apart) slapen. De opvang is bedoeld voor mensen met een verslavings- en/of een psychisch probleem. De aanvraag voor opvang gebeurt door een hulpverlener. Ga naar een sociaal centrum, ga eens langs bij inloopcentrum de Vaart of het Outreach team. Zij bellen samen met jou en doen een aanvraag. Overdag kan je niet in de Biekorf terecht. De Biekorf heeft 50 bedden verdeeld over 2-persoonskamers en enkele 3-persoonskamers. Per nacht betaal je 2,5 euro.
  • Winterwerking Victor biedt tijdens de winter bijkomende nachtopvang (tussen 20u en 9u). Er is een shelter voor acute daklozen (tot 60 bedden) en één voor personen zonder verblijfsrecht (tot 90 bedden). Naast een bed voor de nacht is er eten en drinken. De mensen bij Victor verwijzen je ook door naar hulp- en dienstverlening. 
Verblijfscentra
  • De Passant is een verblijfscentrum voor dak- & thuisloze volwassen mannen. Cliënten moeten bereid zijn om tijdens het verblijf begeleiding te aanvaarden. Het centrum beschikt over 38 individuele kamers. Er worden dagelijks 3 maaltijden voorzien. Het sanitair is gemeenschappelijk.
  • De Plataan verzorgt opvang en begeleiding aan 60 dak- & thuisloze, volwassen mannen, met een bijzondere aandacht voor de groep van chronisch thuislozen. Cliënten moeten bereid zijn om tijdens het verblijf begeleiding (intern of door een externe dienst) te aanvaarden.
  • De Linde heeft plaats voor 15 mannen die ouder zijn dan 35 jaar. Eventueel met kinderen, indien er plaats is in de leefgroep. Er is de mogelijkheid tot opname met elektronisch toezicht. Er ligt een grote nadruk op het gemeenschapsleven. Men hanteert er een drugs- & alcoholvrij beleid. Kamers hebben geen TV- en internetaansluiting. Deze vind je in de gemeenschappelijke ruimte. Na 1 week verblijf krijg je een sleutel.
  • In Sint Andries zijn enkel volwassen mannen welkom. Er zijn 12 1-persoonskamers.
  • Het Alternatief biedt integrale (woon)begeleiding aan maatschappelijk kwetsbare jongeren met problematisch druggebruik.
  • JOAN staat voor Jongerenopvang Antwerpen. Het biedt residentiële opvang en begeleiding op weg naar zelfstandig wonen, voor thuisloze jongeren tussen 18 en 25 jaar.
  • Taalfabet BorsbeekResidentieel opvangcentrum voor jongvolwassenen (18-25 jaar) met 9 opvangplaatsen. Middellange verblijfsduur (4 tot 6 maanden).
  • Taalfabet Wommelgem. Studiowerking met 10 opvangplaatsen.
  • Het Begeleidingshuis richt zich op vrouwen en gezinnen al dan niet met kinderen. Er zijn twee modules. De interne module staat voor intensieve begeleiding binnen een residentiële opvang in leefgroep of op studio. In de externe module verblijven cliënten tijdelijk op een studio. De hulpverlening wordt opgenomen door een externe dienst. 
  • Asmodee (opvangcentrum Payoke). De organisatie Payoke strijdt tegen het verhandelen en uitbuiten van mensen. Dit doen ze door eerstelijnsopvang, begeleiding en bescherming van de slachtoffers. Er is plaats voor 12 vrouwen (je moet door het parket erkend zijn als slachtoffer van mensenhandel). Voor de opvang van mannen is er samenwerking met verblijfcentra De Passant & De Plataan. Je krijgt er juridische ondersteuning of residentiële opvang met administratieve, psychosociale en ambulante begeleiding.
  • Verblijfscentrum Ohana biedt gezinsgerichte opvang en begeleiding voor thuisloze vrouwen in een noodsituatie, al dan niet met kinderen.
  • Het Zijhuis biedt opvang en intensieve begeleiding voor thuisloze vrouwen, al dan niet vergezeld van hun kinderen. De Passage biedt opvang aan koppels, gezinnen en alleenstaanden met kinderen, die door een externe ambulante dienst begeleid worden. 
Goedkope hotels of jeugdherbergen