Overzicht thema “Wie kan je helpen?” – Kempen

Sociaal Huis

Het sociaal huis en de gemeente zijn verantwoordelijk voor het welzijn van elke burger. Je kan er terecht voor een breed gamma aan maatschappelijke dienst- en hulpverlening.  Zo voorkomt de dienst dat inwoners in mensonwaardige toestanden terecht komen. Een afspraak maken kan via de telefoon of via je vaste maatschappelijk werker. Voor een uitgebreide lijst van de diensten van het sociaal huis kan je terecht op de website van de gemeente.

Vrijetijdspas

Als je een beperkt inkomen hebt, kan je in het Sociaal Huis van een aantal gemeente  terecht voor een vrijetijdspas. Deze pas geeft korting op ontspannings-, sport- en cultuuractiviteiten. Je kan o.a. ook in het sociaal restaurant aan een verminderd tarief eten met een vrijetijdspas. De pas kost 50 cent voor een jaar, indien je hem bent kwijtgeraakt krijgt je een nieuwe voor 2,5 euro. Kinderen onder 6 jaar worden op de pas van één van de ouders gezet. Kinderen ouder dan 6 jaar krijgen een eigen pas. Je moet hiervoor langskomen op de Dienst Gelijke Kansen en één van de volgende attesten kunnen voorleggen: verhoogde tegemoetkoming ziekteverzekering van het ziekenfonds en rijksregisternummer voor elk gezindslid; een attest van het Sociaal Huis waarin staat dat je in budgetbeheer bent en over een minimum aan leefgeld beschikt, een attest van je advocaat dat je in schuldbemiddeling zit, een attest van het sociaal huis dat je een leefloon of gelijkaardige steun ontvangt.

CAW De Kempen

In CAW De Kempen kan je terecht met veel vragen. Ze hebben expertise in huis over verschillende welzijnsthema’s. Het eerste contact kan via e-mail, chat of telefoon. Je kan ook binnenwandelen in één van de onthaalcentra van CAW Kempen.   Zit je in een crisis en heb je dringend hulp nodig? Neem dan contact op met de mensen van dak- en thuislozenonthaal op het nummer 014 42 84 18. Zij zijn 24u/24u beschikbaar.

Deelwerkingen

  • JAC: Voor jongeren tussen 12 en 25 jaar. Je kan telefoneren of afspreken tijdens de openingsuren. Ook via e-mail en sms kan je een jongerenwerker bereiken. Het JAC werkt gratis, anoniem en vrijwillig.
  • Dak-en thuislozenonthaal: Voor alle vragen omtrent huisvesting en een verblijfplaats kan je terecht bij dak-en thuislozenonthaal. Zij zijn telefonisch (014/ 42 84 18) 24 u op 24 u bereikbaar. Hun kantoor is van maandag tot vrijdag open tussen 9u en 17 u.
  • Drughulp eerstelijn: Voor onthaal, informatie, advies en begeleiding rond druggebruik. Drughulp eerstelijn is vraaggestuurd, vrijblijvend, vrijwillig, laagdrempelig en anoniem.
Verenigingen tegen armoede en sociale uitsluiting

Deze verenigingen zijn opgericht voor iedereen die minder mogelijkheden krijgt op gebied van onderwijs, huisvesting, tewerkstelling, gezondheid, cultuur en ontspanning,… . Er worden acties en dossiers gestart op basis van ervaringen van mensen in armoede. Daarnaast willen deze verenigingen de inwoners van de gemeenten bewust maken van de armoedeproblematiek. Mensen in armoede leren dat ze niet alleen staan en dat ze kansen krijgen om aan hun situatie te werken.

  • Al-arm vzw in Geel
  • T’ANtWOORD vzw in Turnhout
  • De Fakkel in Herentals
  • In heel wat gemeenten is er een welzijnsschakel: Arendonk – Balen – Beerse – Herentals – Hoogstraten – Hulshout – Kasterlee – Meerhout – Merksplas – Mol – Olen – Ravels – Rijkevorsel – Vorselaar
Kind- en gezinswerkingen
  • Kind en gezin heeft als opdracht om actief bij te dragen tot het welzijn van jonge kinderen en hun gezinnen door dienstverlening aan te bieden op gebied van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang en adoptie. Tijdens de raadplegingen wordt het kind opgevolgd en kunnen ouders gratis medisch advies inwinnen.
  • Awel Jongerentelefoon: Via het telefoonnnummer 102 kunnen kinderen en jongeren anoniem en gratis bellen naar Awel, elke dag tussen 16u en 22u behalve op zon- en feestdagen. Ze kunnen alles vertellen wat hen bezighoudt. Awel luistert, voelt mee en denkt mee met de kinderen/jongeren.
  • Tejo voorziet gratis therapie in vertrouwen voor jongeren tussen de 10 en 20 jaar. Je kan langskomen tijdens de openingsuren of bellen of mailen voor een afspraak. Je kan hier alleen terecht of samen met je ouders, vriend, leerkracht,…
Diversiteit en inburgering
  • Praatpunt: Praatpunt is een vrijwilligerswerking waar mensen Nederlands kunnen oefenen op een relaxte manier. Informeer je bij de gemeente of op internet.
  • Huis van het Nederlands: Bij het Huis van het Nederlands kan je terecht als je Nederlands wil leren. Het initiatief bestaat in Hoogstraten, Turnhout, Herentals, Geel en Mol. Afhankelijk van je niveau en de talen die je spreekt, word je ingeschreven bij de cursus die het best bij je past. Daarnaast organiseren en verzamelen ze verschillende initiatieven om Nederlands in de praktijk te oefenen. 
  • Agentschap integratie en inburgering: Voor mensen die vanuit het buitenland in de Kempen zijn komen wonen. Ze kunnen hier terecht om hun weg in BelgiĂ« te vinden. Ze worden begeleid in het leren van Nederlands, het vinden van werk en het uitbouwen van een toekomst in BelgiĂ«.

Â