Overzicht thema “Wie kan je helpen?” – Zuiderkempen

Sociaal Huis

In het sociaal huis kan je terecht voor een breed gamma aan maatschappelijke dienst- en hulpverlening.  Zo voorkomt de dienst dat inwoners in mensonwaardige toestanden terecht komen. Een afspraak maken kan via de telefoon of via je vaste maatschappelijk werker. Voor een uitgebreide lijst van de diensten van het sociaal huis kan je terecht op het digitale Sociaal Huis.

In Geel kan je als Gelenaar bij het Sociaal Huis ook terecht voor een vrijetijdspas. Deze pas geeft korting op ontspannings-, sport- en cultuuractiviteiten. Je kan o.a. ook in het sociaal restaurant aan een verminderd tarief eten met een vrijetijdspas. De pas kost 50 cent voor een jaar, indien je hem bent kwijtgeraakt krijgt je een nieuwe voor 2,5 euro. Kinderen onder 6 jaar worden op de pas van één van de ouders gezet. Kinderen ouder dan 6 jaar krijgen een eigen pas. Je moet hiervoor langskomen op de Dienst Gelijke Kansen (Diestseweg 146, 2440 Geel) en één van de volgende attesten kunnen voorleggen: verhoogde tegemoetkoming ziekteverzekering van het ziekenfonds en rijksregisternummer voor elk gezindslid; een attest van het Sociaal Huis waarin staat dat je in budgetbeheer bent en over een minimum aan leefgeld beschikt, een attest van je advocaat dat je in schuldbemiddeling zit, een attest van het sociaal huis dat je een leefloon of gelijkaardige steun ontvangt.

CAW De Kempen

In CAW De Kempen kan je terecht met veel vragen. Ze hebben expertise in huis over verschillende welzijnsthema’s. Het eerste contact kan via e-mail, chat of telefoon. Je kan ook binnenwandelen in het onthaal op de Pastoor van Neylenstraat 18 2440 Geel. Zit je in een crisis en heb je dringend hulp nodig? Neem dan contact op met de mensen van dak- en thuislozenonthaal op het nummer 014 42 84 18. Zij zijn 24u/24u beschikbaar.

Deelwerkingen

 • JAC Geel: Voor jongeren tussen 12 en 25 jaar. Je kan telefoneren of afspreken tijdens de openingsuren (dinsdag van 15 u tot 17 u, woensdag tussen 12 u en 16 u en donderdag tussen 12 u en 14 u). Ook via e-mail en sms kan je een jongerenwerker bereiken. Het JAC werkt gratis, anoniem en vrijwillig.
 • Dak-en thuislozenonthaal: Voor alle vragen omtrent huisvesting en een verblijfplaats kan je terecht bij dak-en thuislozenonthaal. Zij zijn telefonisch (014/ 42 84 18) 24 u op 24 u bereikbaar. Hun kantoor is van maandag tot vrijdag open tussen 9u en 17 u.
 • Drughulp eerstelijn: Voor onthaal, informatie, advies en begeleidng rond druggebruik. Drughulp eerstelijn is vraaggestuurd, vrijblijvend, vrijwillig, laagdrempelig en anoniem.
Verenigingen waar armen het woord nemen
 • Al-arm vzw: deze vereniging is opgericht voor iedereen die minder mogelijkheden krijgt op gebied van onderwijs, huisvesting, tewerkstelling, gezondheid, cultuur en ontspanning,… . Er worden acties en dossiers gestart op basis van ervaringen van mensen in armoede. Daarnaast wil Al-arm de inwoners van Geel bewust maken van de armoedeproblematiek in de stad. Mensen in armoede leren bij Al-arm dat ze niet alleen staan en dat ze kansen krijgen om aan hun situatie te werken.
Kind- en gezinswerkingen
 • Kind en gezin heeft als opdracht om actief bij te dragen tot het welzijn van jonge kinderen en hun gezinnen door dienstverlening aan te bieden op gebied van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang en adoptie. Tijdens de raadplegingen wordt de opvolging van een kind opgevolgd en kunnen ouders gratis medisch advies inwinnen.
 • Awel Jongerentelefoon: Via het telefoonnnummer 102 kunnen kinderen en jongeren anoniem en gratis bellen naar Awel, elke dag tussen 16u en 22u behalve op zon- en feestdagen. Ze kunnen alles vertellen wat hun bezighoudt. Awel luistert, voelt mee en denkt mee met de kinderen/jongeren.
 • Tejo voorziet gratis therapie in vertrouwen voor jongeren tussen de 10 en 20 jaar. Je kan langskomen tijdens de openingsuren of bellen of mailen voor een afspraak. Je kan hier hier alleen terecht of samen met je ouders, vriend, leerkracht,…
Diversiteit en inburgering
 • Praatpunt:Praatpunt is een vrijwilligerswerking waar mensen Nederlands kunnen oefenen op een relaxte manier. De groep komt elke week op dinsdagnamiddag samen in den Alleman.
 • Huis van het Nederlands:Bij het Huis van het Nederlands kan je terecht als je Nederlands wil leren. Afhankelijk van je niveau en de talen die je spreekt, wordt je ingeschreven bij de cursus die het best bij je past. Daarnaast organiseren en verzamelen ze verschillende initiatieven om Nederlands in de praktijk te oefenen.
 • Agentschap integratie en inburgering: Voor mensen die vanuit het Buitenland in Geel zijn komen wonen. Ze kunnen hier terecht om hun weg in België te vinden. Ze worden begeleid in het leren van Nederlands, het vinden van werk en het uitbouwen van een toekomst in België.
 • ’t Origineel verbindt verschillende culturele verenigingen uit Geel met elkaar. De organisatie organiseert regelmatig fijne activiteiten zodat Gelenaars kennis kunnen maken met de verschillende culturen die we kunnen terug vinden in Geel.

 

vzw ArmenTeKort

ArmenTeKort is een armoedebestrijdingsproject dat opgeleide vrijwilligers koppelt aan een persoon in kansarmoede voor een tweejarig traject dat gericht is op eigenwaarde- en sociale netwerkversterking.

More Posts


Laat een antwoord achter

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>